Άκανθα Πτέρνας

Τι είναι:

Άκανθα πτέρνας είναι μια οστική προεξοχή στην κάτω επιφάνεια της πτέρνας.

Δημιουργείται από απόθεμα ασβεστίου, που εναποτίθεται αντιδραστικά από τον οργανισμό, έπειτα από επαναλαμβανόμενο τραυματισμό της περιοχής, λόγω μεγάλης τάσης των μυών του πέλματος ή τραυματισμού του λιπώδη ιστού που καλύπτει το οστό της πτέρνας.

Επιβαρυντικοί παράγοντες:

Παράγοντες που επηρεάζουν επιβαρυντικά την άκανθα, γιατί αλλάζουν την δυναμική ισορροπία του άκρου πόδα είναι:

  • Μη φυσιολογική βάδιση, που φορτίζει λανθασμένα το οστό της πτέρνας, τους συνδέσμους και τους μύες της περιοχής.
  • Τρέξιμο ή περπάτημα σε σκληρό έδαφος, που δεν απορροφώνται οι φορτίσεις.
  • Στενά, κακοφθαρμένα ή μη ανατομικά παπούτσια, που δεν υποστηρίζουν την ποδική καμάρα του πέλματος.
  • Παχυσαρκία ή βάρος άνω του φυσιολογικού.
  • Πλατυποδία ή κοιλοποδία (καμάρα μικρότερη ή μεγαλύτερη του φυσιολογικού)

Αιτιολογία:

Η κύρια αιτία της άκανθας είναι παρατεταμένη διάρκεια φλεγμονής και επαναλαμβανόμενοι μικροτραυματισμοί κάτω από το πέλμα. Η κυριότερη φλεγμονή και τραυματισμός  της περιοχής, γίνεται  στην πελματιαία απονεύρωση δηλαδή πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Ο διαβήτης έχει βρεθεί ότι μπορεί να προκαλέσει άκανθα συνδυαζόμενος με  επιβαρυντικές συνθήκες, γιατί δεν υπάρχει επαρκής αιμάτωση της περιοχής, οπότε προκαλείται τοπικά άσηπτη νέκρωση και ο οργανισμός δημιουργεί  ασβέστωμα.

Συμπτώματα:

Κατά μέσο όρο, ένας στους πέντε έχει άκανθα πτέρνας χωρίς όμως να έχουν εκδηλώσει πάντα συμπτώματα.

Πόνος στο πέλμα, κυρίως στην περιοχή της πτέρνας αλλά και γύρω από αυτή, που μπορεί να ανεβαίνει πλάγια και πίσω από το πέλμα, είναι το σύμπτωμα της άκανθας. Εκδηλώνεται κατά την ορθοστασία, το περπάτημα και το τρέξιμο. Ο πόνος τις περισσότερες φορές δεν  προέρχεται από την  άκανθα, αλλά από τα μαλακά μόρια (μύες, σύνδεσμοι, τένοντες), που πιέζονται από την άκανθα. Αν υπάρχει  φλεγμονή στο σημείο της άκανθας, εμφανίζεται συνεχόμενος οξύς πόνος, σε όλη τη δίαρκεια της ημέρας και της νύχτας.

Πόνος στην οπίσθια επιφάνεια της πτέρνας μπορεί να συνυπάρχει με ασβεστοποίηση του τένοντα του αχιλλείου, που ονομάζεται παραμόρφωση Hanglund (Hanglund’s σύνδρομο).

Συνήθως η άκανθα συναντάται αμφοτερόπλευρα, αλλά συμπτώματα εκδηλώνονται πρώτα στο ένα πόδι.

Διάγνωση:

Η διάγνωση της άκανθας γίνεται κλινικά από τα συμπτώματα, αλλά και με ακτινογραφία, όπου είναι ορατό το οστικό εξόγκωμα (σαν καρφί) κάτω από την πτέρνα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μην υπάρχει οστική προεξοχή, οπότε τότε αναφέρουμε τον όρο σύνδρομο της άκανθας πτέρνας. Είναι σημαντικό να αποκλειστούν άλλες πιθανές αιτίες πόνου της περιοχής, όπως η παγίδευση νεύρου,  η οσφυοισχιαλγία που πιέζει τις αντίστοιχες ρίζες νεύρων, με αποτέλεσμα να δίνουν πόνο στο πόδι όπως, αρθρίτιδα, κάταγμα ή οστικό οίδημα του οστού της πτέρνας.

Θεραπεία:

Η θεραπεία της άκανθας είναι κυρίως  συντηρητική με φυσικοθεραπεία.

✪ Τα σωστά υποδήματα παίζουν σημαντικό ρόλο.

✪ Η τοποθέτηση μέσα στα παπούτσια σας των ειδικών επιθεμάτων από μαλακή υδρογέλη Υποπτέρνιοι Πάτοι (1/2) κωδ. 169400 Ref.:I της Menthogel θα σας ανακουφίσει από τον πόνο συμβάλλοντας στην απορρόφηση της πίεσης & των κραδασμών και στην σωστή στήριξη της πτέρνας.

✪ Για την ανακούφιση από τον πόνο και για την μείωση τυχόν φλεγμονής προτείνουμε να χρησιμοποιείτε καθημερινά πρωί & βράδυ το Gel με Άρνικα κωδ. 042650 της Menthogel κάνοντας ελαφρύ μασάζ στην πάσχουσα περιοχή.

✪ Κάνοντας καθημερινά  Ποδόλουτρο με Άρνικα κωδ. 015775 της Menthogel θα έχετε πολύ γρήγορα εντυπωσιακά αποτελέσματα στην ανακούφιση της πάσχουσας περιοχής.

✔️ Ανατρέξτε στις κατηγορίες Καλλυντικά Menthogel & Επιθέματα Menthogel για να δείτε αναλυτικά τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες όλων των προϊόντων.

✔️ Η Menthogel Greece στελεχώνεται από επαγγελματίες εξειδικευμένους Ποδολόγους – Ποδοθεραπευτές που είναι πρόθυμοι να σας προσφέρουν σωστές θεραπευτικές συμβουλές  και να σας υποδείξουν τα κατάλληλα προϊόντα για την δική σας περίπτωση.

Menthogel Greece   Τηλ. 210.6777800

Πηγή άρθρου: Ομάδα Φυσικοθεραπευτών »Βιοανάταξη»

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.